Што такое правільнае харчаванне?
Самымі каштоўнымі для дзіцяці з'яўляюцца рыбны і малочны бялок, які лепш за ўсё засвойваецца дзіцячым арганізмам. На другім месцы па якасці-мясны бялок, на трэцім-бялок расліннага паходжання.
Штодзень школьнік павінен атрымліваць 75-90 г бялку, з іх 40-55 г жывёльнага паходжання.
У рацыёне дзіцяці школьнага ўзросту абавязкова павінны прысутнічаць наступныя прадукты: малако, тварог, сыр, рыба, мясныя прадукты, яйкі.
Дастатковую колькасць жыроў таксама неабходна ўключаць у сутачны рацыён школьніка.
Неабходныя жыры ўтрымліваюцца не толькі ў звыклых для нас прадуктах - алеі, смятане, сале і г .д. Мяса, малако і рыба – крыніцы схаваных жыроў.
Норма спажывання жыроў для школьнікаў-80-90 г у суткі, 30% сутачнага рацыёну.
Штодзень дзіця школьнага ўзросту павінен атрымліваць: сметанковае масла, алей, смятану.
Вугляводы неабходныя для папаўнення энергетычных запасаў арганізма.
Сутачная норма вугляводаў у рацыёне школьніка-300-400 г, з іх на долю простых павінна прыходзіцца не больш за 100 г.
Неабходныя прадукты ў меню школьніка: хлеб, крупы, бульба, мёд, сухафрукты, цукар.
Прадукты, якія змяшчаюць асноўныя неабходныя вітаміны і мінеральныя рэчывы, абавязкова павінны прысутнічаць у рацыёне школьніка для правільнага функцыянавання і развіцця дзіцячага арганізма.
Прадукты, багатыя вітамінам А: морква; салодкі перац; зялёная цыбуля; шчаўе; шпінат; зеляніна; плады чарнаплоднай рабіны, шыпшынніка і абляпіхі.
Прадукты-крыніцы вітаміна С: чырвоныя і чорныя парэчкі; чырвоны балгарскі перац; цытрусавыя, бульба.
Вітамін Е змяшчаецца ў наступных прадуктах: печань, яйкі, прарошчанае зерне пшаніцы; аўсяная і грэчневая крупы.
Прадукты, багатыя вітамінамі групы В: хлеб грубага памолу, малако, тварог, печань, сыр, яйкі, капуста, яблыкі, міндаль, памідоры, бабовыя.
У рацыёне школьніка абавязкова павінны прысутнічаць прадукты, якія змяшчаюць неабходныя для жыццядзейнасці мінеральныя солі і мікраэлементы: ёд, жалеза, фтор, кобальт, селен, медзь і іншыя.