РУС БЕЛ ENG

Што такое правільнае харчаванне?

Правілы здаровага харчавання

Азбука харчавання 

Самымі каштоўнымі для дзіцяці з'яўляюцца рыбны і малочны бялок, які лепш за ўсё засвойваецца дзіцячым арганізмам. На другім месцы па якасці-мясны бялок, на трэцім-бялок расліннага паходжання.

Штодзень школьнік павінен атрымліваць 75-90 г бялку, з іх 40-55 г жывёльнага паходжання.

У рацыёне дзіцяці школьнага ўзросту абавязкова павінны прысутнічаць наступныя прадукты: малако, тварог, сыр, рыба, мясныя прадукты, яйкі.

Дастатковую колькасць жыроў таксама неабходна ўключаць у сутачны рацыён школьніка.

Неабходныя жыры ўтрымліваюцца не толькі ў звыклых для нас  прадуктах - алеі, смятане, сале і г .д. Мяса, малако і рыба – крыніцы схаваных жыроў.  

Норма спажывання жыроў для школьнікаў-80-90 г у суткі, 30% сутачнага рацыёну.

Штодзень дзіця школьнага ўзросту павінен атрымліваць: сметанковае масла, алей, смятану.

Вугляводы неабходныя для папаўнення энергетычных запасаў арганізма.  

Сутачная норма вугляводаў у рацыёне школьніка-300-400 г, з іх на долю простых павінна прыходзіцца не больш за 100 г.

Неабходныя прадукты ў меню школьніка: хлеб, крупы, бульба, мёд, сухафрукты, цукар.

Прадукты, якія змяшчаюць асноўныя неабходныя вітаміны і мінеральныя рэчывы, абавязкова павінны прысутнічаць у рацыёне школьніка для правільнага функцыянавання і развіцця дзіцячага арганізма.

Прадукты, багатыя вітамінам А: морква; салодкі перац; зялёная цыбуля; шчаўе; шпінат; зеляніна; плады чарнаплоднай рабіны, шыпшынніка і абляпіхі.

          Прадукты-крыніцы вітаміна С: чырвоныя і чорныя парэчкі; чырвоны балгарскі перац; цытрусавыя, бульба.

          Вітамін Е змяшчаецца ў наступных прадуктах: печань, яйкі, прарошчанае зерне пшаніцы; аўсяная і грэчневая крупы.

          Прадукты, багатыя вітамінамі групы В: хлеб грубага памолу, малако, тварог, печань, сыр, яйкі, капуста, яблыкі, міндаль, памідоры, бабовыя.

          У рацыёне школьніка абавязкова павінны прысутнічаць прадукты, якія змяшчаюць неабходныя для жыццядзейнасці мінеральныя солі і мікраэлементы: ёд, жалеза, фтор, кобальт, селен, медзь і іншыя.